Hvis du ønsker deg en vedfyrt bakerovn , grue på kjøkkenet , en steinovn , en vedfyrt pizzaovn, peis på kjøkkenet eller en rentbrennende vedovn og er glad i steinbakt pizza eller brød, da kan en Finsk Masseovn være interessant for deg.

Har du spørsmål om bygging av min masseovn så ta gjerne kontakt på epost: terthda@online.no

Fakta om masseovn

Grunnleggende fakta
En masseovn er en vedfyrt ovn som er utviklet i Finland, og ofte også kalt finsk masseovn. Det har blitt brukt i hundrevis av år og finnes i over 1 million eksemplarer. Så man kan trygt si at de er godt utprøvd teknologi.

En varmeakkumulator
Masseovn har fått sitt navn etter den store massen av stein, som er bygget, vanligvis ca. 2,5 til 3 tonn. Disse er ildfast stein eller støpte ildfaste elementer og murstein eller naturstein. Steinene fungere som en varmeakkumulator som absorberer varmen fra fyringen og avgir varmen til omgivelsene i langsomt tempo.

Prinsippet er egentlig veldig enkelt: en gang om dagen fyrer man hardt i en times tid og varmer innsiden av ovnen til en svært høy temperatur (900 grader). Den varme luften fra forbrenningen beveger seg gjennom spesialdesignede kanaler opp til toppen, og deretter ned til bunnen av ovnen, hvor røkutløpet til pipen er tilkoplet. Takket være den lange veien som den varme luften tilbakelegge ut av ovnen, avgis mye varmeenergi til steinene (opptil 90%) slik at temperaturen ved inngangen til pipen er sunket til ca. 100-150 grader. Varmen sprer seg gradvis gjennom steinmassen, og frigjøres sakte gjennom overflaten, som holder en nesten konstant (langsomt synkende) temperatur på ca 40 til 50grader i ca. et døgn.

Hyggelig og sunn varme
Mesteparten av varmeenergi blir avgitt i form av langbølget varmestråling. Det skjer både under avfyring, (man sitter selvfølgelig og nyter varmen og ilden), og de påfølgende timer da varmen frigjøres sakte og kontinuerlig fra ovnens store overflate. Det gir en fin følelse å være i nærheten av ovnen (som sola på en nydelig vårdag) og en veldig hyggelig romoppvarming.
På grunn av den konstante og jevne varmeavgivelsen er oppnås en meget stabil romtemperatur, som vanligvis bare varierer med 1-2 grader i løpet av dagen. Den konstante romtemperaturen er behagelig, og antas å være gunstig for helsen. Det er også vist at strålevarme har en beroligende og avslappende effekt på oss mennesker. I motsetning til jernovner og radiatorer fører det ikke til en luftstrøm rundt i rommet, med påfølgende transport av støv. Det er derfor spesielt egnet for allergikere.
Den lave overflatetemperatur betyr at du kan ta på ovnen uten å brenne deg selv (bortsett fra døren under fyring). Det betyr også at du kan møblere nær ovnen.
Den høye termiske komfort som en masseovn gir er en av dens største fordeler i forhodl til andre varmekilder.

Miljøvennlig energi
Ved er en fornybar energikilde. Det er prinsippet solenergi som er lagret i treet, som avgis som varme ved forbrenning. Og i Norge finnes masse god ved tilgjengelig.
Det er samtidig en lokal energikilde, som vanligvis ikke trenger å bli transportert veldig langt.
Den høye forbrenningstemperaturen gir en mye renere forbrenning enn normal vedovner av jern. Den nyeste masseovnen, med separat dosering av sekundærluft, reduserer vanligvis forurensningen til ca. en tredel av hva som er normal for de fleste andre ovner.

Takket være den rene forbrenningen, er det også svært lite røyk fra pipa. En stor fordel for en selv og for naboene.
Mengden av sot som avsettes i skorsteinen er en annen god indikator for renere forbrenning. På masseovnsbrugere er det svært lite sot å fjerne for feieren.
Masseovn utmerker seg ved å levere langt færre skadelige mikropartikler enn jernovner. Takket være den høye forbrenningstemperaturen skapes nesten ingen sot eller andre mikropartikler.

Høy effektivitet
En masseovn utnytter trevirkets energi utrolig godt. 80-90% av varmeenergien som frigjøres ved forbrenning, kommer romoppvarming til gode.
Masseovnen på denne bloggen er målt til en effektgrad på 89,2% energiutnyttelse av veden. du skal lete lenge for å finne noen bedre vedovn. Målingen er gjort etter EN 15250 standarden.
Dette betyr at du vanligvis vil kunne nøye deg med omtrent halvparten av mengden av trevirke som brukes i en vanlig vedovn.
Mye av fyringssesongen nok å fyre en gang i døgnet med ca. 8-10 kg brensel (6-7 normale vedkubber). Når det er veldig kaldt kan man fyre to ganger om dagen med en total på ca 12 kg. det tilsvarer omtrent en vanlig vedkurv!
Og ovnen er ikke veldig kresen. Det brenner like godt og rent med  dyr bjørkved som som billigere bartre/blandingsved. Men ikke brenn treverk med maling eller annet forurenset materiale. Husk at du skal lage mat i ovnen også.